פסיכומטרי

מהי הבחינה הפסיכומטרית?
הבחינה הפסיכומטרית נדרשת על מנת להתקבל למוסדות לימוד שונים. ישנם תחומי לימוד רבים במכללות, אך גם באוניברסיטאות, שאליהם ניתן להתקבל על בסיס ציוני בגרות בלבד (גבוהים כמובן). עם זאת, סיכויי הקבלה עשויים להשתפר אם יש גם ציון פסיכומטרי שמשוקלל יחד עם הבגרות ומהווה קריטריון קבלה נוסף. בפרט, ציון הפסיכומטרי עשוי לפצות על ציוני בגרות לא גבוהים. הציון הפסיכומטרי נמצא כמנבא הצלחה בלימודים אקדמיים ולכן מהווה את אחד מקריטריוני הקבלה. בבחינה נבדקים כישורים כמותיים ומילוליים, וכן ידע באנגלית. הביצוע בבחינה יכול להשתנות עקב התנסות ותרגול שיתרמו להתפתחות הכישורים הנמדדים. ניתן לעשות סימולציה של המבחן הפסיכומטרי שהוכן במרכז הארצי לבחינות ולהערכה (בחינם באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה).


מתי כדאי להבחן בבחינה הפסיכומטרית?
תוצאות הבחינה תקיפות לצורך קבלה לאוניברסיטאות לפחות ל-7 שנות הלימוד שלאחר מועד הבחינה. מספר הפעמים בהן ניתן להיבחן אינו מוגבל וכיום ניתן להבחן בשני מועדים רצופים. יש מוסדות המגבילים את מועד הבחינה האחרון לשנת לימודים מסוימת. על כן, בטרם תבחר את מועד הבחינה, מומלץ לברר אם מועד זה תואם את דרישות המוסד שאתה מעוניין להתקבל אליו.


כיצד נרשמים לבחינה?
באמצעות אתר המרכז הארצי לבחינות והערכה או באמצעות ערכת הרשמה, שניתן לרכוש בחנויות הספרים האוניברסיטאיות, ברשת חנויות "סטימצקי" או בפנייה בכתב, בצירוף המחאה לפקודת המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, בכתובת: המרכז הארצי לבחינות ולהערכה (עבור טופס הרשמה) ת.ד. 26015, ירושלים 91260.


מהן השפות בהן ניתן להיבחן?
עברית, ערבית, צרפתית, ספרדית, רוסית ומשולב/אנגלית. לא בכל המועדים ניתן להיבחן בכל השפות.


מהם מועדי הבחינה?
הבחינה נערכת בכמה מועדים במהלך השנה. בדרך כלל המועדים הם: פברואר, מרץ/אפריל, יולי, אוקטובר ודצמבר. מומלץ להירשם בהקדם, כדי שתוכלו להיבחן במקום ובמועד בהתאם להעדפתכם.


מה משמעות הציון בבחינה?
סולם הציונים הכללי נע מ-200 עד 800, והוא מבטא את מקומו היחסי של הנבחן בהשוואה ליתר הנבחנים. ציון בחלק האנגלית בבחינה קובע האם הסטודנט יהיה פטור מלימודי אנגלית בשנה הראשונה של לימודיו האקדמאיים. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מקיים מבחן לקביעת רמת האנגלית גם בנפרד מהבחינה הפסיכומטרית, המכונה "מבחן אמיר" (או "מבחן אמירם", שהינו מבחן ממוחשב). גם ציון פסיכומטרי נמוך יחסית (או לחילופין ממוצע בגרות נמוך יחסית) מאפשר להתקבל לחוגים רבים באוניברסיטאות השונות (לרוב יש שקלול בין שני אלה).


כיצד ניתן להתכונן לבחינה?
* ערכת ההרשמה לבחינה מכילה חוברת הדרכה ובה מידע כללי על הבחינה, פרקים לדוגמא ובחינה שלמה להתנסות עצמית, בלווי נספח המאפשר לחשב אומדן של ציוני הבחינה ומרכיביה. * המיזם הלאומי "ישראל דיגיטלית", מאפשר ללמוד לפסיכומטרי בחינם או בעלות סמלית. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה הוציא קובץ בחינות אמיתיות להתנסות עצמית הנקרא "פסיכומטרי מכל הבחינות", המאפשר תרגול נוסף, אמין ומקיף במתכונת הבחינה (הקובץ ניתן לרכישה בחנויות סטימצקי). * קיימים מכוני הכנה רבים המציעים קורסי הכנה לקראת הבחינה הפסיכומטרית. * תרגול מסייע בהכרת המטלות, מפחית את רמת החרדה, ויכול לתרום לשיפור הישגים בבחינה.


ראו גם בחינה פסיכומטרית ממוחשבת להתנסות