?טיפים - איך בוחרים

 

מקצוע מושלם? חבל שאין דבר כזה...
אחת האמונות שמקשות על צעירים רבים בתהליך בחירת תחום הלימודים והמקצוע היא שיש אי שם מקצוע מושלם עבורם. כמובן שישנם מקצועות שיתאימו לך יותר וכאלה שיתאימו פחות, אבל בכל מקצוע קיימים חסרונות - וחשוב שתכיר בכך. כמו בכל החלטה בחיים גם במקרה הזה אין ברירה אלא "להתפשר", אך חשוב לעשות זאת ב"מקומות הנכונים".
 

בחירת תחום לימודים ומקצוע - לכל החיים???
נכון, הבחירה בתחום הלימודים והמקצוע היא בחירה משמעותית שתהיה לה השפעה נרחבת על חייך, אך לא מדובר בהחלטה בלתי הפיכה. אנשים רבים מתחילים לעסוק בתחום מסוים ועם השנים והנסיון משנים את נתיב הקריירה שלהם בהתאם לשינויים שחלו, בין אם בתוך עצמם  (ביכולותיהם ושאיפותיהם), ובין אם בעולם התעסוקתי בו הם פועלים. גם המסלול האקדמי שנבחר נתון לשינויים - ניתן להחליף את חוג הלימודים לאחר השנה הראשונה, וגם לאחר מכן. הדבר כמובן כרוך בהפסד כסף וזמן (קשה להיות סטודנט בישראל: הוצאות של כ-50 אלף שקל בשנה - גלובס), ומומלץ לעשות מאמץ כדי להימנע ממנו עד כמה שניתן; ההכרה בכך שמדובר בהחלטה חשובה אך לא חד פעמית עשויה להקל עליך בקבלת ההחלטה.
 

אל תדחה את ההחלטה לרגע האחרון
רבים מתלבטים בשאלות "מה ללמוד" ו"היכן כדאי ללמוד זאת".

הטיול המסורתי אליו יוצאים צעירים רבים לאחר השחרור הוא דרך לדחות את ההתמודדות עם השאלה, אבל השאלה לא נעלמת. היא מקבלת את  פני השבים עם הנחיתה בשדה התעופה. דחיית ההחלטה לרגע האחרון אולי מספקת הקלה רגעית, אך היא אינה מהווה פתרון.

גם אם אינך מתכנן ללמוד בשנה הקרובה - אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לאסוף מידע רלוונטי ולהכיר את אתרי האינטרנט ומקורות המידע שיכולים לסייע לך בקבלת ההחלטה.
 

סחל"ב זה לא רק פרח... השלבים בקבלת ההחלטה
בחירת תחום לימודים ומקצוע היא משימה מורכבת. הקושי לקבל החלטה נובע, בין היתר, מהמספר הרב של האפשרויות שניתן לבחור ביניהן, והשיקולים שצריך לקחת בחשבון. לכן, מומלץ לבצע את קבלת ההחלטה על פי חלוקה לשלבים (מודל הסחל"ב- סינון ראשוני, חקירה לעומק, ובחירה).
1. שלב ראשון  – סינון ראשוני: אתר רשימה קצרה של תחומי לימוד ומקצועות "מבטיחים", ע"פ השיקולים החשובים לך.
2. שלב שני     – חקירה לעומק: בחן אילו מהמקצועות ה"מבטיחים" גם "מקיימים", כלומר, אכן מתאימים לך.
3. שלב שלישי  – בחירה: השווה בין החלופות האפשריות, בחר את החלופה המתאימה לך ביותר, ודרג את העדיפות לחלופות אחרות.
פירוט על תהליך קבלת החלטות לפי מודל הסחל"ב ניתן למצוא כאן.
 

מה קודם למה? בחירת תחום הלימודים, בחירת המקצוע, או המוסד?
מדוע ההחלטה מה ללמוד ובאיזה מקצוע לבחור היא החלטה כל כך קשה? בין היתר, כנראה שהדבר נובע גם מהעובדה שלמעשה מדובר בשלוש החלטות שצריך לקבל: מה ללמוד? היכן ללמוד? ובאיזה מקצוע לבחור?

שלוש החלטות אלה כמובן קשורות זו בזו, אך לא תמיד: יש מקצועות אליהם ניתן להגיע מחוג מסויים בלבד ואחרים ממספר חוגים, יש תחומי לימוד אותם ניתן ללמוד במוסדות מסוימים ולא באחרים או תחומי לימוד שנלמדים כמעט בכול מוסד וכו'.
על אף מורכבותה של ההחלטה, החלוקה לשלושה חלקים נפרדים, וההתמודדות עם כל שאלה בנפרד עשויה לסייע לך בקבלת ההחלטה כך שתהיה מושכלת, מהירה ויעילה יותר.
-  ראשית, עליך להחליט מהו המקצוע בו אתה מעוניין לעסוק.
-  שנית, יש לברר מהו תחום הלימודים המתאים למקצוע בו ברצונך לעסוק.
-  לאחר מכן כדאי לברר היכן ניתן ללמוד זאת, ולאתר את המוסד המתאים ביותר עבורך.
אם מדובר בתחום הנלמד במסגרת לימודים אקדמיים, מומלץ לפנות למידעת (השירות חינם,
כרגע האתר אינו זמין, אנו מקווים שזה רק זמני), אם אתה שוקל לימודים במכללה מומלץ לבקר בפורטל מכללות ובעמוד הייעוץ בנושא "אוניברסיטה או מכללה?"

 

חשוב במונחים של "מה חשוב לי בעבודה?" ולא "מה אני רוצה להיות?"
מגיל צעיר, אנו מורגלים לשאלה: "מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול?". לכן, לא מפתיע שכאשר צעירים רבים המגיעים לשלב בחירת המקצוע חושבים במונחים של מקצועות - מה אני רוצה להיות? פסיכולוג? כלכלנית? עורך דין? פילוסופית? וכו'. אנו מציעים לכם לחשוב על שאלה זו מזווית שונה - לא "מה אני רוצה להיות" אלא "מה חשוב לי בעבודה?". האם חשובה לכם עבודה עם קהל? עבודה עם מספרים? שימוש בכושר אומנותי? וכו'. מחקרים שנערכו בנושא מצאו כי חשיבה כזו, במונחי "שיקולים" מובילה לשביעות רצון גבוהה יותר מהמקצוע הנבחר.
בבחירת תחום לימודים ומקצוע מומלץ לקחת בחשבון שיקולים רבים כגון: משך הכשרה, סביבת עבודה, אפשרויות קידום, יוקרה וכו'. לאנשים שונים חשובים שיקולים שונים ברמות שונות, ומומלץ להתחיל את התהליך מהשיקול החשוב ביותר ברשימה ולהתקדם הלאה אל השיקולים הפחות חשובים. אנו ממליצים על רשימת 31 השיקולים המופיעה כאן.

כמו כן, קיימות מערכות ממוחשבות המסייעות בשלב הסינון הראשוני של המקצועות תוך התחשבות בכל השיקולים שיש לקחת בחשבון. כזו היא מערכת המבדק (חדש! חינם לכולם).
 

מה שפופולארי היום... (או: מה ניתן ללמוד מ"רשימת המקצועות המבוקשים"?)
התשובה היא - כנראה כלום! מדי פעם בפעם מתפרסמת באמצעי התקשורת "רשימת המקצועות המבוקשים". לרוב רשימה זו מתפרסמת בעקבות או לקראת פתיחת ההרשמה לאוניברסיטאות ולמכללות, מתוך מחשבה שהמתלבטים עשויים להיעזר ברשימה הזו בתהליך בחירתם. אבל, האמת היא שלרשימה זו אין כל ערך אינפורמטיבי עבור המתלבטים! הידיעה כי מקצוע מסוים זכה לפופולאריות גבוהה או נמוכה אינה מלמדת דבר על התאמת המקצוע עבורך. ביקוש גבוה לתחום לימודים עשוי דווקא "לשחק" לרעת הנרשמים כי ביקוש רב עשוי להעלות את רף הקבלה. גם את הסיכוי למצוא עבודה במקצוע זה בעתיד אנו לא מציעים לשער בהסתמך על הרשימה הפופולארית, וזאת עקב אופיו הדינאמי של שוק העבודה והתהפוכות שעשויות לחול בו; אותן קשה לצפות.
 

מה זה אקטואר? (זה בסדר, גם אנחנו לא ידענו עד שבדקנו...)
מתלבט בין כמה מקצועות? שמעת על מקצוע מסוים אבל אתה לא בדיוק יודע מה זה? תוכל לקבל תיאורי מקצוע כללים באתרים יורם, ilimudim או באתרים אחרים. לאחר מכן תוכל לברר היכן עובד בעל המקצוע וכשלב מתקדם ב"חקירה לעומק" של המקצוע תוכל ליצור קשר עם אדם העוסק במקצוע ולבקש ממנו מידע או אף לבקר במקומות העבודה הרלוונטיים.
(ואגב, אקטואר הוא אדם המשתמש בטכניקות מתמטיות לפתרון בעיות כלכליות וחברתיות בהן משולבים מצבים של אי ודאות)
מקומות לקבלת מידע נוסף על מקצועות מחוץ לאינטרנט: עמוד מכוני ייעוץ
 

נסה להימנע ממצב של החלפת חוג לימודים במהלך התואר
מספר נתונים המהווים אומדן לגבי עלות שנת לימודים אחת:
שכר לימוד: כ - 10,000 ש"ח באוניברסיטאות ועד כ- 20,000 ₪ בחלק מהמכללות.
הוצאות נלוות (ספרים, צילומים וציוד לימודי): 500-2,000 ₪.
מגורים: כ-550 ש"ח לחודש במעונות, וכ-1,000-2,000 ₪ לחודש בדירה שכורה עם שותפים.
בסה"כ: מגורים בבית כ-12,000 ₪ ; מגורים מחוץ לבית 20,000-40,000 ₪.
אבל, העלות הריאלית גבוהה הרבה יותר - השקעת זמן בלימודים משמעותה גם אובדן הכנסה, שהיה האדם מרוויח אם היה עובד במשרה מלאה.
לסיכום - כדאי להשקיע בשאלה של מה ללמוד והיכן, משום שהמשמעות של החלפת חוג ואובדן שנת לימודים היא עשרות אלפי שקלים.

 

חזרה לעמוד הטיפים הראשי

לטיפים בנושא "עם מי להתייעץ?"

לטיפים בנושא "איך לממש?"